استرس در دوران بارداری
16 روش کم کردن استرس و اضطراب در دوران بارداری | stress، باردار شدن می تواند طیف وسیعی از احساسات را برای شما ایجاد کند، از جمله احساس اضطراب یا استرس، اما این کاملا طبیعی است. استرس یک واکنش طبیعی به یک تغییر عمده (مانند بارداری) است.
در برخی موارد، استرس حتی ممکن است برای افراد مفید باشد، زیرا می تواند آنها را وادار به انجام اقدامات در مواجهه با چالش های جدید کند. با این حال، استرس بیش از حد می تواند طاقت فرسا باشد و حتی می تواند منجر به مشکلات سلامتی هم برای شما و هم برای کودکتان شود.
چه عواملی می تواند باعث استرس در زمان بارداری شود؟
برای برخی از زنان، فهمیدن باردار بودن می تواند به خودی خود یک تجربه استرس زا باشد. ممکن است احساس کنید کنترل خود را از دست داده اید یا منابع کافی برای مدیریت آنچه را که تجربه خواهید کرد ندارید . استرس می تواند ناشی از داشتن بارداری برنامه ریزی نشده باشد، یا باردار شدن پس از تجربیات منفی قبلی با بارداری، تولد یا مادر شدن، مانند سقط جنین یا مرگ نوزاد.
- استرس بارداری می تواند در زمان انتظار برای نتایج آزمایشات قبل از زایمان و مقابله با تغییرات فیزیکی بارداری یا یک بارداری پیچیده استرس زا باشد.
- موقعیت در خانه ممکن است باعث استرس شود، مانند تک والدین یا نوجوان و این که چگونه با آن کنار بیایید، یا مشکلاتی را در رابطه زناشویی تجربه کنید که می تواند شامل خشونت خانوادگی باشد. بارداری می تواند به چالش های عملی مانند مشکلات مالی، تغییر خانه و تغییر شغل منجر شود.
- استرسهای عاطفی، مانند غم و اندوه، مانند مرگ در خانواده، اضطراب، افسردگی یا سایر بیماریهای روانی، میتوانند باعث استرس بیشتر در دوران بارداری شوند. اگر بیش از یکی از موارد گفته شده به طور همزمان برای شما اتفاق می افتد، ممکن است استرس بیشتری را تجربه کنید.
استرس چگونه می تواند بر من و کودک من تأثیر بگذارد؟
استرس مزمن (مداوم) می تواند بر سلامت یا رفاه شما تأثیر بگذارد و می تواند شامل سردرد، مشکلات خواب، تنفس سریع و ضربان قلب باشد.
برخی از مادران باردار ممکن است با موراد زیر دچار چالش باشند:
- افکار وسواسی
- نگرانی یا اضطراب
- خشم
- مشکلات خوردن (غذا زیاد یا کم، یا انواع نادرست غذا)
- مشکل در آرامش یا خم شدن
استرس مزمن همچنین می تواند برای کودک شما مشکلاتی ایجاد کند. اینها می تواند شامل تأثیراتی بر رشد جنین متولد نشده و طول مدت بارداری باشد. استرس در دوران بارداری همچنین می توانند خطر بروز مشکلات در رشد جسمی و ذهنی کودک شما و همچنین مشکلات رفتاری در دوران کودکی را افزایش دهند.
کاهش استرس در دوران بارداری
مراقبت از سلامت روانی در دوران بارداری بسیار مهم است، همانطور که مراقبت از سلامت جسمی خود نیز مهم است. وقتی احساس خوبی، راضی و شادی دارید، بهتر می توانید استرس را مدیریت کنید. وقتی استرس شما مدیریت شود، احتمالاً هیچ تأثیر جدی بر شما یا کودکتان نخواهد داشت.
برای کاهش استرس، می توانید موارد زیر را امتحان کنید:
- به محرک هایی که باعث استرس شما می شود توجه کنید و متوجه شوید که وقتی احساس استرس می کنید چه اتفاقی می افتد.
- سعی کنید سرعت خود را کم کنید، استراحت کنید و زیاد به خودتان فشار نیاورید.
- از یک رژیم غذایی سالم و متعادل استفاده کنید تا به سلامت خود و کودکتان کمک کند.
- با فردی که به او اعتماد دارید در مورد نگرانی های خود و احساس خود صحبت کنید.
- فعالیت بدنی و آرامش نیز می تواند به کاهش استرس کمک کند
- در ورزش های منظم مناسب برای بارداری شرکت کنید.
- در ورزش هایی نظیر یوگا شرکت کنید. مدیتیشن، تنفس یا تمدد اعصاب را از طریق کلاسها یا با استفاده از برنامهها، ویدیوها یا پادکستها انجام دهید
در یک فعالیت حواس پرتی مورد علاقه مانند مطالعه، تماشای تلویزیون یا یک سرگرمی شرکت کنید. - وقت خود را با افرادی بگذرانید که به شما احساس آرامش می کنند.
- نیازی نیست با تنهایی کنار بیایید. سعی کنید در مواقعی که به کمک نیاز دارید درخواست کمک کنید و پیشنهادات افراد را برای کمک به شما بپذیرید
زایمان زودرس
استرس یک احساس رایج در دوران بارداری است. ناراحتی های فیزیکی و سایر تغییرات در زندگی روزمره شما می تواند باعث استرس در دوران بارداری شود.
برخی از انواع استرس ممکن است باعث مشکلات سلامتی جدی مانند فشار خون بالا شود و منجر به مشکلاتی مانند زایمان زودرس شود.
درباره راههایی برای کمک به مدیریت برخی استرسهای زندگیتان مانند صحبت کردن با پزشک متخصص زنان و زایمان و درخواست کمک از شریک زندگی، دوستان یا خانوادهتان اطلاعاتی را بیاموزید.
استرس چگونه می تواند بر بارداری شما تأثیر بگذارد؟
احساس استرس در دوران بارداری رایج است زیرا بارداری زمان تغییرات زیادی است. زندگی خانوادگی، بدن و احساسات شما در حال تغییر است. ممکن است از این تغییرات استقبال کنید، اما می توانند استرس های جدیدی را به زندگی شما اضافه کنند.
خطرات استرس در بارداری
سطوح بالای استرس که برای مدت طولانی ادامه می یابد ممکن است باعث مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی شود. در دوران بارداری شود. استرس می تواند شانس تولد نوزاد نارس (متولد قبل از هفته 37 بارداری) یا نوزاد کم وزن (با وزن کمتر از 2 کیلو) را افزایش دهد. نوزادانی که خیلی زود یا خیلی کوچک به دنیا می آیند بیشتر در معرض خطر مشکلات سلامتی هستند.
چه چیزی باعث استرس در دوران بارداری می شود؟
دلایل استرس برای هر مادر باردار متفاوت است، دکتر مرضیه صادقی جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی در مقاله 16 روش کم کردن استرس و اضطراب در دوران بارداری | stress، به بیان برخی از دلایل رایج در دوران بارداری اشاره می کند.
- ممکن است با ناراحتی های دوران بارداری مانند تهوع صبحگاهی، یبوست، خستگی یا کمردرد دست و پنجه نرم کنید.
- هورمون های شما در حال تغییر هستند، که می تواند باعث تغییر خلق و خوی شما شود. نوسانات خلقی می تواند کنترل استرس را سخت تر کند.
- شما ممکن است نگران باشید که در طول زایمان یا بعد از زایمان چگونه از کودک خود مراقبت کنید.
- اگر شاغل هستید، ممکن است مجبور شوید وظایف شغلی را مدیریت کنید و تیم خود را برای زمانی که مرخصی زایمان می گیرید آماده کنید.
- ممکن است نگران این باشید که چگونه غذا می خورید، می نوشید و احساس می کنید و این چیزها چگونه بر کودک شما تأثیر می گذارد.
چه نوع استرسی می تواند باعث مشکلات بارداری شود؟
داشتن استرس در همه شرایط بد نیست. وقتی به درستی از عهده آن برآیید، کمی استرس می تواند به شما کمک کند تا چالش های جدیدی را تحمل کنید. استرس منظم در دوران بارداری، مانند ضرب الاجل های کاری، احتمالاً به مشکلات بارداری اضافه نمی کند.
با این حال، انواع شدید استرس در دوران بارداری ممکن است شانس شما را برای مشکلات خاصی مانند زایمان زودرس بیشتر کند. اکثر زنانی که در دوران بارداری دچار استرس کنترل شده می شوند، می توانند بچه های سالمی داشته باشند.
اما اگر این نوع استرس را دارید لازم است با بهترین متخصص زنان و زایمان در اصفهان مشورت کنید.
وجود افسردگی یا اضطراب در دوران بارداری
افسردگی یک وضعیت پزشکی است که باعث احساس غم و اندوه و از دست دادن علاقه به کارهایی می شود که دوست دارید انجام دهید. این می تواند بر احساس، فکر و عمل شما تأثیر بگذارد و در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند.
برای بهتر شدن شرایط مادر باردار نیاز به درمان دارد. اضطراب احساس نگرانی یا ترس از اتفاقاتی است که ممکن است رخ دهد. هر دو شرایط ممکن است مراقبت از خود و کودکتان را سخت کند. افسردگی و اضطراب رایج و قابل درمان هستند، بنابراین اگر احساس افسردگی یا اضطراب می کنید با پزشک زنان و زایمان خود صحبت کنید.
استرس قبل از بارداری
اگر این شرایط را قبل از بارداری دارید، قبل از قطع یا شروع هر دارویی با متخصص زنان و زایمان و نازایی خود صحبت کنید. ترک ناگهانی داروهایتان می تواند مشکلات جدی برای شما و کودکتان ایجاد کند. اگر نیاز به قطع مصرف دارو یا تعویض دارو دارید، پزشک زنان و زایمان میتواند به شما کمک کند تا تغییرات را با خیال راحت انجام دهید.
استرس مربوط به بارداری برخی از زنان ممکن است در مورد بارداری استرس جدی داشته باشند. آنها ممکن است در مورد از دست دادن بارداری، سلامت کودک خود یا اینکه چگونه با زایمان و تولد یا پدر و مادر شدن کنار بیایند، نگران باشند. اگر چنین احساسی دارید، با پزشک متخصص زنان و زایمان خود صحبت کنید.
استرس چگونه باعث مشکلات بارداری می شود؟
ما به طور کامل اثرات استرس بر بارداری را درک نمی کنیم. اما برخی هورمون های مرتبط با استرس ممکن است در ایجاد برخی از عوارض بارداری نقش داشته باشند.
استرس شدید یا طولانی مدت ممکن است بر سیستم ایمنی مادر باردار تأثیر بگذارد، و خانم حامله را در برابر عفونت های احتمالی تضعیف کند. همچنین این ضعف سیستم ایمنی بدن، می تواند شانس ابتلا به عفونت رحم را افزایش دهد که این نوع عفونت می تواند باعث زایمان زودرس شود.
راه های دیگری که استرس می تواند باعث مشکلات بارداری شود عبارتند از:
- ناراحتی های طبیعی بارداری، مانند مشکلات خواب، بدن درد و تهوع صبحگاهی ممکن است با استرس شوند.
- ممکن است مشکلاتی در خوردن داشته باشید، مانند نخوردن کافی یا زیاد خوردن. این می تواند مادر باردار را در کمبود وزن یا افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری شامل شود. همچنین ممکن است خطر ابتلا به دیابت بارداری و زایمان زودرس را افزایش دهد.
- استرس ممکن است منجر به فشار خون بالا در دوران بارداری شود. این زنان حامله را در معرض خطر یک بیماری فشار خون بالا به نام پره اکلامپسی، زایمان زودرس و داشتن یک نوزاد کم وزن قرار دهد.
- استرس همچنین ممکن است بر نحوه واکنش شما به موقعیتهای خاص تأثیر بگذارد. بعضی از مادران باردار برای مقابله با استرس، به کشیدن سیگار، نوشیدن الکل یا مصرف مواد مخدر روی می آورند که می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی در خود و نوزادشان شود.
بسیاری از زنان نگران این هستند که استرس ممکن است منجر به سقط جنین، مرگ نوزاد قبل از هفته 20 بارداری شود. در حالی که استرس اضافی برای سلامت کلی شما خوب نیست، شواهدی وجود ندارد که استرس باعث سقط جنین شود.
چگونه اختلال استرس پس از سانحه می تواند بر بارداری تأثیر بگذارد؟
اختلال استرس پس از سانحه (که PTSD نیز نامیده می شود) اختلالی است که زمانی ایجاد می شود که پس از تجربه یک رویداد تکان دهنده، ترسناک یا خطرناک دچار مشکل شوید. این رویدادها ممکن است شامل تجاوز جنسی، سوء استفاده، یک بلای طبیعی یا مرگ یکی از عزیزان باشد.
افراد مبتلا به PTSD ممکن است دارای موارد زیر باشند:
- اضطراب جدی
- کابوس ها
- پاسخهای فیزیکی هنگام یادآوری رویداد (مانند ضربان قلب تند یا تعریق)
نوزاد نارس یا کم وزن
زنانی که PTSD دارند ممکن است بیشتر از زنان بدون آن نوزاد نارس یا کم وزن داشته باشند. این زنان همچنین بیش از سایر زنان رفتارهای پرخطر سلامتی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، سوء استفاده از داروها یا مصرف مواد مخدر را دارند.
انجام این کارها می تواند احتمال بروز مشکلات بارداری را افزایش دهد. اگر فکر می کنید ممکن است به PTSD مبتلا باشید، با پزشک زنان خود یا یک متخصص سلامت روان صحبت کنید. درمان PTSD شامل داروها و درمان است.
آیا سطوح بالای استرس در بارداری می تواند بر سلامت کودک شما در مراحل بعدی زندگی تأثیر بگذارد؟
برخی از مطالعات نشان می دهد که سطوح بالای استرس در بارداری ممکن است باعث ایجاد مشکلات خاصی در دوران کودکی شود، مانند مشکل در توجه یا ترس. این امکان وجود دارد که استرس نیز بر رشد مغز یا سیستم ایمنی کودک شما تأثیر بگذارد.
چگونه می توان استرس دوران بارداری را کاهش داد؟
در اینجا چند راه برای کمک به کاهش استرس آورده شده است:
- بدانید که ناراحتی های بارداری موقتی است. از پزشک متخصص زنان و زایمان خود در مورد نحوه مدیریت این ناراحتی ها بپرسید.
- سالم و تندرست بمانید. غذاهای سالم بخورید ، به اندازه کافی بخوابید و زیر نظر بهترین متخصص زنان و زایمان ورزش کنید. ورزش می تواند به کاهش استرس کمک کند و همچنین به جلوگیری از ناراحتی های رایج بارداری کمک می کند.
- فعالیت هایی را که نیازی به انجام آنها ندارید کاهش دهید. به عنوان مثال، از شریک زندگی خود بخواهید که در کارهای خانه کمک کند.
- فعالیت های تمدد اعصاب مانند یوگای قبل از تولد یا مدیتیشن را امتحان کنید. آنها می توانند به شما در مدیریت استرس و آمادگی برای زایمان و زایمان کمک کنند.
- در کلاس آموزش زایمان شرکت کنید تا بدانید در دوران بارداری و چه زمانی نوزادتان به دنیا میآید چه انتظاری دارید. روش های تنفس و آرامشی را که در کلاس خود یاد می گیرید تمرین کنید.
- اگر کار می کنید، از قبل برنامه ریزی کنید تا به شما و کارفرمایتان کمک کند تا برای زمان دوری از کار آماده شوید. از هر زمان استراحتی که ممکن است مجبور باشید زمان بیشتری برای استراحت داشته باشید استفاده کنید.
- افراد اطراف شما نیز ممکن است به کاهش استرس کمک کنند.
در اینجا چند راه برای کاهش استرس با کمک دیگران وجود دارد:
- یک حمایت کننده خوب داشته باشید که ممکن است شامل شریک زندگی، خانواده و دوستان شما باشد. یا از پزشک زنان و زایمان خود در مورد منابع موجود در جامعه بپرسید که ممکن است مفید باشد.
- بفهمید که چه چیزی باعث استرس شما می شود و در مورد آن با شریک زندگی، دوست، خانواده یا مامای خود صحبت کنید.
- اگر فکر می کنید ممکن است افسردگی یا اضطراب داشته باشید، فوراً با پزشک یا مامای خود صحبت کنید. دریافت زودهنگام درمان برای سلامتی شما و کودک شما مهم است.
- از افرادی که به آنها اعتماد دارید کمک بخواهید. هنگامی که آنها پیشنهاد می کنند کمک بپذیرید. برای مثال، ممکن است برای تمیز کردن خانه به کمک نیاز داشته باشید.
سوالات متداول کاهش استرس در زمان حاملگی
چگونه می توانم استرس را در دوران بارداری کاهش دهم؟
آیا استرس من می تواند روی جنین من تأثیر بگذارد؟
آیا کودک در رحم می تواند احساسات مادر را احساس کند؟
نشانه استرس یا ناراحتی در نوزادان چیست؟
- سکسکه
- خمیازه
- عطسه کردن
- اخم کردن
- نگاه کردن
- در حال پیچیدن
- فعالیت دیوانه وار و بی نظم
- بازوها و پاها در حال مشت کردن دایمی
آیا مشاجره در دوران بارداری می تواند به جنین آسیب برساند؟
علائم استرس در دوران بارداری چیست؟
آیا نوزادان متولد نشده می توانند پدر خود را حس کنند؟
چه زمانی باید با نوزاد متولد نشده ام صحبت کنم؟
علامت هشدار دهنده رفتاری استرس چیست؟
- تحریک پذیر، عصبانی و بی حوصله هستید.
- بیش از حد سنگین شده یا غرق تخیلات می شوید.
- مضطرب، عصبی یا ترسیده.
- مثل اینکه افکار شما در حال حرکت هستند و نمی توانید خاموش شوید.
- قادر به لذت بردن از خود نیست.
- افسرده.
- بی علاقه به زندگی
- شاید حس شوخ طبعی خود را از دست داده اید.
نشانه احساسی استرس چیست؟
- طلسم گریه یا انفجار خشم.
- مشکل در غذا خوردن.
- از دست دادن علاقه به فعالیت های روزانه.
- افزایش علائم ناراحتی فیزیکی مانند سردرد یا درد معده.
- خستگی.
- احساس پوچی، درماندگی یا ناامیدی.
- دوری از خانواده و دوستان.
سخن پایانی
مقاله 16 روش کم کردن استرس و اضطراب در دوران بارداری | stress، هیچ توصیهای در تشخیص و درمان پزشکی، پرستاری یا سایر خدمات درمانی ندارد، زیرا شرایط هر فرد متفاوت است و بهعبارتی نمیتوان برای همه یک نسخه کلی را تجویز کرد.
دکتر صادقی جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی در اصفهان تاکید دارند، اگر هر مشکلی در زمینه سلامت دارید از کمک پزشک خود راهنمایی بگیرید تا درمان متناسب با شرایط شما را به شما ارائه دهد.
سلام خانم دکتر
برای کم کردن استرس در زمان بارداری چه چیزهایی بخوریم؟
سلام عزیزم
مقاله را مطالعه کنید و سعی کنید رفتارهایی که مورد نظر هست را اعمال کنید.
معمولا استرس دوران بارداری با رفتار درمانی بهتر میشه . مشاوره با روانشناس خوبه .